Käyttövinkkejä 2021

Vinkit ovat pääsääntöisesti Windows-ympäristöön (Teams-vinkit toimivat myös Macissa).
Näitä hyödyllisiä vinkkejä ei ole kurssiemme vakiosisällöissä.

Sivun alaosan lomakkeella voit tilata postilaatikkoosi uudet käyttövinkit. Listalta pääsee koska tahansa pois.

2021-04-29 Excel-vinkki: Siirry nopeasti viimeiseen tai ensimmäiseen taulukkoon

Jos kaikki Excelin taulukot eivät mahdu näkyviin, niin vasemmassa alanurkassa olevilla nuolipainikkeilla voit siirtyä seuraavaan tai edelliseen taulukkoon. Jos painat samalla Ctrl-näppäintä, niin siirryt viimeiseen tai ensimmäiseen taulukkoon. Erittäin kätevää, jos taulukoita on paljon.

2021-04-29 Outlook-vinkki: Vertaa useamman hajanaisen päivän varaustilannetta kalenterissa

Outlookin kalenterin vasemman laidan ns. päiväyskaaviota (kuukausikalenteri) napsauttamalla voit valita halutun päivän. Jos valitse päivänäkymän (näet yhden päivän kerrallaan) ja jos painat samalla Ctrl-näppäintä, niin voit valita useampia hajallaan olevia päiviä ja verrata niiden varaustilannetta miettiessäsi esimerkiksi itsellesi sopivinta kokouspäivää. Voit siis kätevästi verrata esimerkiksi päiviä 2.6., 12.6. ja 28.6.

2021-04-29 Windows-vinkki: Hae tiedoston myös sisällön perusteella

Hakemisen jälkeen voit kuitenkin napsauttaa Hae (Search) -lisävälilehden Lisäasetukset (Advanced options) -painiketta ja valita Tiedostosisältö (File contents), jolloin haet myös tiedostojen sisällöstä.

Asetus jää päälle, joten poista se tarvittaessa hakemisen jälkeen.

2021-04-29 Outlook ja Teams-vinkki: Jaa sähköposti Teamsiin

Voit nyt kätevästi jakaa/kopioida/lähettää valittuna olevan sähköpostiviestin Teamsin chattiin jollekin henkilölle/ryhmälle tai tiimin kanavalle napsauttamalla Outlookissa Jaa Teamsiin (Share to Teams) -painiketta.

Näin keskustelu saadaan pidettyä paremmin Teamsissa, eikä synny samaan asiaan liittyen kahta erillistä keskustelua Teamsiin ja Outlookiin.

2021-03-19 Teams-vinkki: Hyödynnä Teamsin Historia-valikkoa

Voit nyt siirtyä taaksepäin jopa 12 edelliseen keskusteluun, kokoukseen, kanavalle tms. Historia-painikkeen avulla.

Nuolipainike löytyy Teams-sovelluksen vasemmasta ylänurkasta ja lista aiemmista kohteista tulee näkyviin pitämällä hiiren kohdistinta nuolen keskellä.

historia.jpg

2021-03-19 Office-vinkki: Muuta OneDriveen tallennetun tiedoston nimi nopeasti

Napsauta Wordin, Excelin tai PowerPointin tiedoston nimeä otsikkorivillä, korjaa nimi ja hyväksy Enterillä. Kuinka helppoa!

Enää tiedostoa ei siis tarvitse sulkea ja uudelleennimetä esimerkiksi Resurssienhallinnan kautta.

rename.jpg

2021-03-19 Windows-vinkki: Pienennä kaikki auki olevat ikkunat nopeasti

Paina Windows+M. Näin voit esimerkiksi Teams-kokouksessa avata työpöydältäsi ohjelman tai tiedoston. Muistivinkki: M=Minimize.

 

Voit palauttaa ikkunoiden koon näppäinyhdistelmällä Windows+Vaihto+M.

Windows-näppäin löytyy todennäköisesti näppäimistön vasemmasta alanurkasta ja siinä on lipun kuva. Vaihto-näppäin =Shift.

2021-02-25 Teams-vinkki: Raahaa sähköpostiliite Teamsiin

Voit vetää hiirellä eli raahata sähköpostin liitetiedoston suoraan Teamsin kanavan ja chatin Tiedostot (Files) -välilehdelle. Avaa ensin Teamsissa sopivan kanavan tai chatin Tiedostot-välilehti, vedä liite näytön alaosassa (eli tehtäväpalkissa) näkyvän Teams-ohjelmakuvakkeen keskelle (jolloin Teams tulee taas näkyviin) ja vedä liite sitten Tiedostot-välilehdelle

liite1.jpg
liite2.jpg
liite3.jpg

2021-02-25 Excel-vinkki: Vieritä isoa Excel-taulukkoa vaakasuuntaan

Paina Ctrl- ja Vaihto (Shift) -näppäimet alas ja pyöritä hiiren rullaa ylös- tai alaspäin.

2021-02-25 Excel-vinkki: Luo Excel-taulukosta nopeasti kaavio (graafi)

Valitse yksi solu tietoalueelta ja paina Alt+F1.

kaavio.jpg

2021-01-26 Teams-vinkki: mykistä kokouksen jälkeinen keskustelu

Voit mykistää Outlookissa luodun Teams-kokouksen keskustelun kokouksen jälkeen Teamsin Keskustelu (Chat) -välilehdeltä kokouksen Lisää vaihtoehtoja -komennon (kolme pistettä) Mykistä (Mute) -komennolla. Eli vie hiiren kohdistin kokouksen keskelle, napsauta kolmea pistettä ja valitse Mykistä.

Tällöin mahdollinen kokouksen jälkeinen chattaily ei vie turhaan huomiotasi, vaikka voit toki halutessasi lukea viestit.

mykistys.jpg

2021-01-26 Teams-vinkki: tulossa esittäjänäkymä PowerPoint-esityksille

Teamsin lähitulevaisuuden uudet ominaisuudet kiinnostavat kovasti. Tällä hetkellä ns. julkisessa esikatselussa on esittäjänäkymä. Jakaessasi Teams-kokouksessa PowerPoint-esityksen muiden näkyville Teamsin sisäänrakennetulla toiminnolla näet samalla kokouksen chatin.

Toimintoon on kohta tulossa merkittävä parannus, jonka jälkeen näet esityksen diat ikkunan alhaalla ja voit myös liikkua niitä napsauttamalla. Samalla näet myös mahdolliset muistiinpanosi, joita esityksen katselijat eivät näe.

Esittäjänäkymän hyödyntäminen on nytkin mahdollista jakamalla esityksen ikkunassa, mutta monelle se on kovasti hankala ja epäintuitiivinen tapa.

presenterview.jpg
taulukot.jpg
windows-haku.jpg
jaa-teamsiin.jpg
outlook-paivat2.jpg
outlook-paivat1.jpg
jaa-teamsiin2.jpg