top of page

Käyttövinkkejä 2018 - 2019

Vinkit ovat Windows-ympäristöön. Näitä hyödyllisiä vinkkejä ei ole kurssiemme vakiosisällöissä.

Sivun alaosan lomakkeella voit tilata postilaatikkoosi uudet käyttövinkit. Listalta pääsee koska tahansa pois.

2019-11-28 Siirry nopeammin haluamaasi Excel-taulukkoon

Ongelma: et näe kaikkia Excel-tiedoston taulukoita kerralla, joten joudut napsuttelemaan taulukoita vasemmalle tai oikealle halutun taulukon löytämiseksi.

Ratkaisuvaihtoehto: napsauta taulukon nimien vasemmalla puolella nuolipainikkeiden (kolmiot) keskellä hiiren kakkospainiketta (todennäköisesti oikea) ja valitse pikavalikosta haluamasi taulukko.

excel-taulukon-valinta-1.jpg
excel-taulukon-valinta-2.jpg

2019-11-28 Siirry Wordissa aikaisempiin muokkauskohtiin

Ongelma: et muista mitä kohtaa asiakirjassa hetki sitten muokkasit, joten käytät turhaan aikaa kyseisen kohdan etsimiseen.

Ratkaisuvaihtoehto: näppäinyhdistelmällä Vaihto (Shift) + F5 pääset liikkumaan aikaisempien muokkauskohtien välillä.

 

Jos näppäinyhdistelmä ei toimi telakasta irti olevassa kannettavassasi, niin paina lisäksi Fn-näppäintä (todennäköisesti näppäimistön vasemmassa alanurkassa).

word-hyppy-edelliseen-muokkaukseen.jpg

2019-11-28 Keskity, rentoudu ja paranna untasi

Ongelma: sinulla on keskittymis- tai rentoutumisvaikeuksia.

Ratkaisuvaihtoehto: kuuntele binauraalista biittiä kuulokkeilla.

”Binauraalinen biitti muokkaa joidenkin tutkimusten mukaan aivojen omia sähköisiä aaltoja ja siten joko syvärentouttaa tai virkistää kuulijansa.”

Lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/11/23/onko-stressia-nailla-illuusioaanilla-se-tutkitusti-vahenee-kokeile-itse

Kuulin itse tästä asiasta veljeltäni. Olen nyt pari kuukautta tehnyt toimistopäivinä töitä kuunnellen kuulokkeilla tätä YouTube-videon ääntä https://youtu.be/iL2psQTS-lw?list=PLZCjSAnJZ-awgxUCP0fetCJ0Bu93RiwBA. Minulla keskittyminen paranee huomattavasti varsinkin silloin, kun on monta rautaa tulossa eli stressiä.

binauraalinen-biitti.jpg

2019-10-15 Siirrä Outlookin turha viestiketju suoraan roskakoriin

Tilanne: joku lähettää tiedotteen laajalla jakelulla ja ihmiset innostuvat kommentoimaan vastaamalla kaikille eli saat paljon viestejä aiheesta, joka ei ole enää tärkeä (tai ehkä ei ikinä ollutkaan).

Voit onneksi ohjata tällaiset viestit automaattisesti Poistetut-kansioon.

Viestiketjulla on sama aihe/otsikko.

Valitse ketjusta yksi viesti ja napsauta Aloitus (Home) -välilehden vasemman ylänurkan Ohita (Ignore) -painiketta. Viesti/viestit siirretään huomautusikkunan hyväksymisen jälkeen Poistetut-kansioon ja jatkossa kaikki ketjuun kuuluvat uudet viestit siirretään sinne automaattisesti.

Automaattisen siirtämisen voi ottaa pois päältä valitsemalla Poistetut-kansiosta yhden ketjuun kuuluvan viestin ja napsauttamalla uudestaan Ohita-painiketta. Viestit siirretään silloin takaisin Saapuneet (Inbox) -kansioon.

Tarkempi ohje pdf-muodossa tästä ja kolmesta muusta päivä vinkistä 2019-10-15 vinkkejä.

 

2019-10-15 Sulje Outlookissa monta avattua viestiä kerralla

Voit sulkea kaikki avatut ikkunat (esimerkiksi sähköpostiviestit ja kalenteritapaamiset) samalla kertaa napsauttamalla Näytä (View) -välilehden Sulje kaikki kohteet (Close All Items) -painiketta.

 

2019-10-15 Office 365: Keskity Word-asiakirjaan entistä paremmin kohdistustilassa

Kun luet tai kirjoitat kohdistustilassa, sivu täyttää näytön ja poistaa kaikki häiriötekijät.

Napsauta Wordin oikean alanurkan tilapalkin Kohdistus (Focus) -painiketta, jolloin näet pelkästään asiakirjasi ja Wordin työkalut piilotetaan. Saat valintanauhan näkyville tilapäisesti viemällä hiiren kohdistimen näytön yläosaan.

Pääset kohdistustilasta pois painamalla Esc-näppäintä.

2019-10-15 Käytä Blue Blockers-laseja sinisen valon vähentämiseksi

Tiedät varmaan, että tietokoneiden ja puhelimien näytöistä tulee sinistä valoa, joka vaikuttaa virkistävästi. Vaikka sinisen valon määrää saa ohjelmallisesti vähennettyä, niin ainakaan minä en tiedä, että kuinka paljon valon määrä todellisuudessa vähenee. Käyttämällä Blue Blockers-laseja voit suodattaa suurimman osan sinisestä valosta pois. Itse tilasin kuukausi sitten Amazonista (uk) nämä lasit https://www.amazon.co.uk/dp/B06XT4KSWX. Laseja voi käyttää silmälasien kanssa tai ilman. Olen itse huomannut väsymyksen tulevan illalla nopeammin lukiessani kirjaa nämä lasit päässä. Vaikutus voi toki johtua myös valon kirkkauden vähenemisestä, mutta ainakin lasit ovat auttaneet. Hintaa tuli postikuluineen 21,33 €. Varoitus: kotona laseista tulee taatusti huomautusta.

2019-10-08 Lukitse tietokoneesi pikanäppäimellä Win+L

Muista suojata tietokoneesi ulkopuolisilta lukitsemalla kone. Kursseilla huomaan, että monet jättävät koneensa lukitsematta poistuessaan esimerkiksi kahvitauolle.

Windows-näppäin (lippu) löytyy todennäköisesti näppäimistön vasemmasta alanurkasta. Muistivinkkinä L = lukitse.

2019-10-08 Rivitä tekstiä Excelissä pikanäppäimellä Alt+Enter

Esimerkiksi pitkä otsikko on usein kätevää rivittää solussa. Valitse solu ja ala kirjoittaa tekstiä, paina rivityskohdassa Alt+Enter ja kirjoita lopputeksti. Hyväksy lopuksi painamalla Enter.

2019-08-08 Ikkunoiden nopea asettelu Windowsissa

Vedä ohjelman otsikkoriviä hiirellä vasemmalle (tai oikealle). Voit myös käyttää näppäinyhdistelmää Win+⬅️ (Windows-näppäin ja nuoli vasemmalle -näppäin).

Ohjelma täyttää nyt automaattisesti näytön vasemman laidan ja muut auki olleet ohjelmat jäävät näkyville näytön oikeaan laitaan. Napsauta hiirellä toista auki olevaa ohjelmaa, jonka haluat täyttävän oikean laidan.

Edellä mainitut näppäinyhdistelmät toimivat myös kahden näytön kanssa.

Näppäinyhdistelmällä Win+Vaihto+⬅️ voit kuitenkin siirtää valitun eli aktiivisen ikkunan (ohjelman) vielä nopeammin 2. näyttöön. Vastaavasti näppäinyhdistelmällä Win+Vaihto+➡️ voit siirtää ikkunan päänäyttöön. Vaihto-näppäin voin olla tutumpi nimellä Shift-näppäin.

Tarkempi ohje pdf-muodossa 2019-08-08 Ikkunoiden nopea asettelu Windowsissa

2019-06-26 Lisää toinen sähköpostitili Outlookiin

Voit käyttää Outlookin työpöytäversiolla (ei nettiselaimella käytettävä) useampia sähköpostitilejä, kuten esimerkiksi henkilökohtaista Gmail-tiliäsi.

Napsauta Outlookissa Tiedosto-Tili (File-Info) -välilehden Lisää tili (Add Account) -painiketta. Kirjoita lisättävän tilin sähköpostiosoite sekä muut kysytyt tiedot ohjelmaversion mukaan ja napsauta sitten joko Yhdistä (Connect)- ja Valmis (Done) tai Seuraava (Next)- ja Valmis (Finish) -painikkeita.

Tarkempi ohje pdf-muodossa 2019-06-26 Lisää toinen sähköpostitili Outlookiin

2019-06-26 Lisää Excel-taulukkoon sarakkeita ja rivejä pikanäppäimellä

Voit lisätä sarakkeita ja rivejä napsauttamalla sarake- tai rivitunnusta (eli kirjain tai numero) ja painamalla Ctrl++ (plus-näppäin).

Voit vastaavasti poistaa sarakkeita ja rivejä painamalla Ctrl+- (miinus-näppäin).

2019-04-26 Näytä heti kaikki tiedostot tehtäväpalkissa

Jos avaat useita esimerkiksi Excel- ja Word-tiedostoja, niin näetkö Windowsin tehtäväpalkissa näytön alaosassa vain yhden Excelin ja Wordin kuvakkeen ja tiedostot vasta viemällä hiiren kohdistiminen kuvakkeen keskelle? Liikkuminen tiedostojen välillä on silloin turhan hidasta.

Tämän ohjeen avulla saat kaikki tiedostot näkymään omina kuvakkeina 2019-04-26 Näytä heti kaikki tiedostot tehtäväpalkissa

2018-12-07 Ota kuvakaappaus halutusta näytön osasta

Ehkä tiedätkin, että voit pc-koneilla ottaa kuvakaappauksen koko näytöstä painamalla PrtScn-näppäintä. Aktiivisesta ikkunasta saa kuvakaappauksen puolestaan näppäinyhdistelmällä Alt+PrtScn. Kummassakin tapauksessa voit liittää kuvan esimerkiksi Wordiin painamalla Ctrl+V. Usein on kuitenkin tarvetta ottaa kuvakaappaus tietystä näytön alueesta.

Tarkempi ohje pdf-muodossa 2018-12-07 Ota kuvakaappaus halutusta näytön osasta

2018-12-07 Vähennä sinistä valoa

Suoraan Microsoftin ohjeista ” Näyttölaitteista tulee sinistä valoa – sellaista, jota näet myös osana päivänvaloa – joka voi pitää sinua valveilla öisin. Ota nukkumaan mennessäsi käyttöön yövalo, niin laitteesi näytön värit muuttuvat lämpimämmiksi ja silmälle miellyttävimmiksi.”

Tarkempi ohje pdf-muodossa 2018-12-07 Vähennä sinistä valoa

2018-12-07 Siirrä kappaletta ylös- tai alaspäin

Jos siirrät paljon kappaleita Wordissa tai sähköpostissa, niin seuraavat pikanäppäimet toivottavasti helpottavat työtäsi. Yhtä kappaletta ei tarvitse maalata – riittää, että tekstikohdistin (kursori) on kappaleen sisällä.

Alt+Vaihto+Nuoli ylös siirtää kappaletta ylöspäin.

Alt+Vaihto+Nuoli alas siirtää kappaletta alaspäin.

Vaihto-näppäin voi olla tutumpi Shift-näppäimenä.

2018-12-07 Grammarly Chromeen

Kirjoitatko Chrome-selaimessa englanniksi? Silloin sinun kannattaa asentaa maksuton Grammarly-apuohjelma, joka korostaa kirjoitusvirheet nettilomakkeissa tai esimerkiksi Facebook-päivityksissä.

https://www.grammarly.com/

2018-10-12 Office-ohjelmien pikanäppäimet

Näistä linkeistä löydät Wordin, Excelin, PowerPointin ja Outlookin pc-versioiden pikanäppäimet eri versioiden mukaan.

FI tarkoittaa suomenkielistä versiota ja UK englanninkielistä.

Word (FI)

https://support.office.com/fi-fi/article/Microsoft-Wordin-pikan%C3%A4pp%C3%A4imet-Windowsissa-95ef89dd-7142-4b50-afb2-f762f663ceb2

Word (UK)

https://support.office.com/en-us/article/keyboard-shortcuts-for-microsoft-word-on-windows-95ef89dd-7142-4b50-afb2-f762f663ceb2

Excel (FI)

https://support.office.com/fi-fi/article/Excel-for-Windowsin-pikan%C3%A4pp%C3%A4imet-1798d9d5-842a-42b8-9c99-9b7213f0040f

Excel (UK)

https://support.office.com/en-us/article/keyboard-shortcuts-in-excel-for-windows-1798d9d5-842a-42b8-9c99-9b7213f0040f

PowerPoint-esitysten luominen (FI)

https://support.office.com/fi-fi/article/pikan%C3%A4pp%C3%A4inten-k%C3%A4ytt%C3%A4minen-powerpoint-esityksi%C3%A4-luotaessa-ebb3d20e-dcd4-444f-a38e-bb5c5ed180f4

PowerPoint-esitysten luominen (UK)

https://support.office.com/en-us/article/use-keyboard-shortcuts-to-create-powerpoint-presentations-ebb3d20e-dcd4-444f-a38e-bb5c5ed180f4

PowerPoint-esitysten pitäminen (FI)

https://support.office.com/fi-fi/article/powerpoint-esitysten-pit%C3%A4minen-pikan%C3%A4pp%C3%A4inten-avulla-1524ffce-bd2a-45f4-9a7f-f18b992b93a0

PowerPoint-esitysten pitäminen (UK)

https://support.office.com/en-us/article/use-keyboard-shortcuts-to-deliver-powerpoint-presentations-1524ffce-bd2a-45f4-9a7f-f18b992b93a0

Outlook (FI)

https://support.office.com/fi-fi/article/outlookin-pikan%C3%A4pp%C3%A4imet-3cdeb221-7ae5-4c1d-8c1d-9e63216c1efd

Outlook (UK)

https://support.office.com/en-us/article/keyboard-shortcuts-for-outlook-3cdeb221-7ae5-4c1d-8c1d-9e63216c1efd?ui=en-US&rs=en-US&ad=US

2018-09-21 Neljä yleistä Excel-mokaa ja niiden korjaaminen nopeasti

Otsikko kertoo kaiken. Kokenutkin käyttäjä saattaa yllättyä.

Tarkempi ohje pdf-muodossa 2018-09-21 Neljä yleistä Excel-mokaa ja niiden korjaaminen

2018-09-10 Luo Pivot-raportti nopeasti

Pivot-toiminto on Excelin tehokkain yksittäinen työkalu. Kaikki käyttäjät eivät sitä kuitenkaan tarvitse.

Tämän esimerkin avulla saat ymmärryksen siitä, että voisiko Pivotista olla sinulle hyötyä.
Lisäksi tietysti opit luomaan yksinkertaisen Pivot-raportin.

Tarkempi ohje pdf-muodossa 2018-09-10 Luo Pivot-raportti nopeasti

2018-08-16 Siirrä viesti nopeasti alikansioon

Olet varmaan huomannut, että hiirellä vedettäessä sähköpostiviesti menee helposti väärään kansioon.

Jos sinulla on paljon kansioita sekä niissä alikansioita, siirtäminen muuttuu entistä hankalammaksi.

Näppäimistön avulla siirtäminen helpottuu kuitenkin huomattavasti.

Tarkempi ohje pdf-muodossa 2018-08-16 Siirrä viesti nopeasti alikansioon

2018-05-10 Muokkaa Excel-taulukon rakennetta

Excel-taulukot kaipaavat usein muokkaamista, sillä esimerkiksi vastaukset ja otsikot eivät välttämättä ole halutuissa soluissa. Tämän vinkin avulla voit muokata taulukkoa helposti ilman leikkaamista ja liittämistä tai rivien/sarakkeiden lisäämistä.

Tarkempi ohje pdf-muodossa 2018-05-10 Muokkaa Excel-taulukon rakennetta

2018-04-13 Maalausvinkkejä Wordiin ja Outlookiin

Näillä tekstin maalaamisvinkeillä säästät aikaa sekä Wordissa että Outlookissa.

Tarkempi ohje pdf-muodossa 2018-04-13 Maalauskikkoja

bottom of page