Käyttövinkkejä

Vinkit ovat Windows-ympäristöön. Näitä hyödyllisiä vinkkejä ei ole kurssiemme vakiosisällöissä.

Sivun alaosan lomakkeella voit tilata postilaatikkoosi uudet käyttövinkit. Listalta pääsee koska tahansa pois.

2020-06-23 Hyödynnä PowerPoint-esityksessäsi muiden esitysten dioja

PowerPointissa on voinut vanhemmissakin versioissa hyödyntää muiden esitysten dioja kopioimatta ja liittämättä niitä komennoilla. Toiminto oli kuitenkin hidas ja hankala käyttää.

2016-versiosta lähtien (2016/2019/365) voit napsauttaa Käytä dioja uudelleen (Reuse slides) -painiketta ja valita sitten kopioitavat diat kätevästi selkeästä paneelista. Jos haluamasi esitys ei näy suoraan listalla, niin hae se napsauttamalla Selaa (Browse) -painiketta. Kun napsautat sopivaa esitystä, niin kyseisen esityksen diat ilmestyvät paneeliin.

Käytä lähteen muotoilua (Use source formatting) -kohdan valinta kannattaa yleensä poistaa, jolloin liitetyt diat saavat kohde-esityksen ulkoasun.

2020-06-23 Lisää hyperlinkki nopeasti näppäinyhdistelmällä Ctrl+K

Voit lisätä siistin hyperlinkin, vaikka Word-asiakirjaan, Excel-taulukon soluun tai PowerPoint-diaan kopioimalla esimerkiksi nettisivun tai YouTube-videon linkin, maalaamalla sanan tai tekstipätkän (Word ja PowerPoint) tai valitsemalla Excelissä solun, painamalla Ctrl+K, liittämällä linkin ja hyväksymällä.

Samalla näppäinyhdistelmällä pääset myös muokkaamaan tai poistamaan linkin.

2020-05-14 Liitä alkuperäinen viesti vastaukseesi (lainaus/quote)

Keskustelu (Chat) -välilehden viestiä ei voi työpöytäversiolla ainakaan toistaiseksi lainata (quote), vaan vastauksesi tulee keskustelun viimeiseksi ilman alkuperäistä viestiä. Mielenkiintoista kyllä, niin Teams-apsilla voit vastata johonkin (chat) viestiin siten, että alkuperäinen viesti liitetään vastaukseesi. Riittää, että pyyhkäiset viestiä Teams-apsilla oikealle ja kirjoitat vastauksesi.

 

Voit kuitenkin korostetusti lainata aiempaa viestiä sekä chatissa että kanavan keskustelussa näin: maalaa viesti ja kopioi se, paina c-kirjainta siirtyäksesi viestiruutuun, paina Vaihto (Shift) + >, liitä kopioitu viesti, paina 2 kertaa Enter ja kirjoita oma vastauksesi.

 

Verrattuna normaaliin copy-pasteen tällainen viesti erottuu paljon paremmin.

2020-05-14 Kiinnitä tärkeimmät kanavat tiimien yläpuolelle

Tiesitkö, että voit kiinnittää sinulle tärkeimmät kanavat tiimien yläpuolelle. Napsauta kanavan (channel) oikealle puolelle ilmestyvää Lisää vaihtoehtoja (More options) -painiketta (kolme pistettä) ja valitse Kiinnitä (Pin) -komento. Kiinnityksen voi poistaa Poista kiinnitys (Unpin) -komennolla. Näin voit entistä paremmin keskittyä kulloinkin tärkeimpiin kanaviin.

2020-04-14 Vinkkejä Microsoft Teamsin käyttöön

Voit nyt (10.4. päivitys) lopettaa Teams-kokouksen kaikkien osalta napsauttamalla kokouksen aikana Lisää toimintoja (More actions) -painiketta ja valitsemalla Päätä kokous (End meeting) -komennon.

 

 

 

 

 

Jos haluat korjata nopeasti juuri lähettämääsi keskustelu (chat) -viestiä (ei siis kanavan/channelin viestiä), niin paina nuoli ylös -näppäintä. Voit hyväksyä muokatun viestin Enterillä tai poistua muokkaustilasta painamalla Esc.

Toki viestiä voi muokata myös viestin asetusten Muokkaa (Edit) -komennolla, mutta hitaammin.

Haluatko nähdä, että mitä joku toinen henkilö on viime aikoina tehnyt Teamsissa?

 

Kirjoita näytön yläosan hakuruutuun kieliversiosi mukaan /toiminta tai /activity ja valitse sitten listalta henkilön nimi.

 

Näet sitten listan henkilön toiminnasta ja napsauttamalla kyseistä hakutulosta siirryt automaattisesti kyseiseen kohtaan Teamsissa.

2020-03-19 Pikanäppäimiä Microsoft Teamsin käyttöön

Teamsin sujuva käyttö on etätyössä erittäin tärkeää. Tässä muutamia pikanäppäimiä työtäsi (ja elämääsi) helpottamaan.

  • Ctrl + N (new) luo uuden keskustelun (chat)

  • Ctrl+ E (etsi) siirryt hakuruutuun

  • Ctrl + 1 siirtää Toiminta (Activity) -välilehdelle. Vastaavasti Ctrl + 2 siirtää Keskustelu (Chat) -välilehdelle, Ctrl + 3 siirtää Tiimit (Teams) -välilehdelle jne.

  • Ctrl + . (piste) saat näkyville kaikki pikanäppäimet

2020-02-17 Löydä etsimäsi tiedosto nopeammin esikatseluruudun avulla

Windows 10:ssä voit avata esikatseluruudun esimerkiksi Resurssienhallinnassa tai vaikka Wordin Avaa-ikkunassa painamalla Alt+P. Pikanäppäimen muistaa toivottavasti paremmin vinkillä P=Preview (esikatselu). Silloin halutun tiedoston avaaminen on usein nopeampaa, koska näet esikatseluruudun avulla tiedostosi sisältöä avaamatta itse tiedostoa. Samalla näppäinyhdistelmällä ruudun saa myös jälleen suljettua.

2020-02-14 Tarkista Teamsin ääni- ja videolaatu ennen kokouksen alkua

Teamsin käyttö leviää huimaa vauhtia. Monella siitä ei ole kuitenkaan vielä mitään kokemusta ja muutenkin käyttö on usein haparoivaa. Ennen omaa esiintymistä videokokouksessa kannattaa ensiksi tarkistaa omien laitteiden toimivuus. Testausmahdollisuus on suhteellisen tuore ominaisuus ja on nyt mahdollista myös suomenkielisellä versiolla.

Avaa Teams-sovellus, napsauta oikean ylänurkan nimikirjaimiasi ja valitse Asetukset (Settings) -komento. Napsauta ikkunan vasemmasta laidasta Laitteet (Devices) ja sitten Soita testipuhelu (Make a test call) -painiketta. Lyhyen esittelyviestin jälkeen voit nauhoittaa puhettasi hetken. Nauhoituksen jälkeen kuulet oma puheesi. Samalla näet myös mahdollisen videokuvasi.

2020-02-14 Jäädytä PowerPoint-esityksesi aloitusdia ennen esitystäsi

Mikäli pidät PowerPoint-esityksiä videotykillä, niin tykin kaukosäätimessä on todennäköisesti Freeze-painike. Sitä painamalla esityksesi aloitusdia jää näkyviin yleisölle, vaikka itse tekisit koneella vielä viime hetken valmisteluja.

 

Muista vain esityksesi aluksi painaa Freeze-painiketta uudestaan.

2020-01-23 Lisää Windows 10 -tietokoneessa viestiin Emoji

Tiesitko, että saat Windows 10 -tietokoneissa (sori macin käyttäjät) näytölle Emoji-ikkunan näppäinyhdistelmällä Windows+. (piste). Windows-näppäin (lippu) löytyy todennäköisesti näppäimistön vasemmasta alanurkasta.

Kaksoisnapsauttamalla ikkunassa voit lisätä esimerkiksi sähköpostiviestiin Emojin.

2020-01-23 Lisää Windows 10 -tietokoneessa viestiin Emoji

Tiesitko, että saat Windows 10 -tietokoneissa (sori macin käyttäjät) näytölle Emoji-ikkunan näppäinyhdistelmällä Windows+. (piste). Windows-näppäin (lippu) löytyy todennäköisesti näppäimistön vasemmasta alanurkasta.

Kaksoisnapsauttamalla ikkunassa voit lisätä esimerkiksi sähköpostiviestiin Emojin.

2020-01-23 Apua prosenttilaskuihin

Tuottavatko prosenttilaskut ongelmia? Ainakin monet kurssilaiseni valittelevat huonoja matemaattisia taitojaan. Täältä löytyy kuitenkin laskureita esimerkiksi prosenttilaskuihin https://www.laskurini.fi/matematiikka/prosenttilaskuri

Mikäli itse kaavat kiinnostavat, niin niitä löytyy täältä https://www.laskurini.fi/matematiikka/prosenttilaskuri/prosenttilaskut

2020-01-23 Päivitä Windows 7 -käyttöjärjestelmä maksutta Windows kymppiin

Jos kotikoneessasi on Windows 7 -käyttöjärjestelmä, niin olet varmaan saanut ilmoituksen Microsoftin tuen ja päivitysten päättymisestä.

Voit kuitenkin hyvin todennäköisesti päivittää käyttöjärjestelmän maksutta asentamalla tietovälineen luontityökalun (tiedostonimi MediaCreationTool1909) https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10 napsauttamalla Lataa työkalu nyt -painiketta.

Asiasta löytyy esimerkiksi Tekniikan Maailman juttu https://tekniikanmaailma.fi/tm-niksi-tiesitko-etta-voit-ehka-yha-paivittaa-ikivanhan-windows-7-8-tietokoneesi-ilmaiseksi-windows-10-aikaan/

Itse päivitin juuri vanhempieni 2 tietokonetta sekä oman läppärini ongelmitta. Aikaa päivittämiseen kuluu parisen tuntia, eikä mitään lisenssikoodeja kyselty.

Tarjouspyyntö

Pidän tällä hetkellä kaikki koulutukset etänä Zoomin/Teamsin kautta. Ohjelmat mahdollistavat vuorovaikutteisen koulutuksen videolla tai pelkällä ääniyhteydellä. Lyhin koulutusaika on 1 (yksi) tunti

Osallistujat saavat kertailua varten selkeän materiaalin sekä koulutustallenteen 3 kuukauden käyttöoikeuden.

Koulutuksessa voidaan käyttää soveltuvin osin myös omia tiedostojanne.

 

Kysy lisää petri.manu@superkurssit.fi tai p. 040 531 9685 tai lähetä lomakkeella tarjouspyyntö.